sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday 20 April 2011

KENTANG PUTAR



BAHAN BAHAN


10 BIJI UBI KENTANG
250 ML SUSU SEGAR ( MASUKKAN SEDIKIT2 )
1 SUDU BESAR  LADE PUTIH
2 SUDU BESAR BUTTER
GARAM SECUKUP RASE


1. REBUS KENTANG HINGGE EMPUK, TOSKAN AIRNYE  DAN LECEK HINGGE HANCUR DAN HALUS
2. MASUKKAN BUTTER, GARAM, LADA PUTIH DAN SUSU SEGAR, KACAU SAMPAI NAMPAK BERKILAT.
3. JIKE KENTANG NAMPAK TAK MELEKAT BOLEH TAMBAHKAN SEDIKIR BUTTER LAGI.

GRAVY:
2 SUDU SOS TIRAM
2 SUDU STOK AYAM/ KIUB AYAM
2 SUDU TEPUNG GANDUM (BANCUH DENGAN AIR)
1 SUDU KECIL LADA PUTIH
1 SUDU BESAR  KICAP PEKAT


MASAK SEMUA BAHAN DGN 3 GELAS AIR @ IKUT KEPEKATAN YANG SESUAI
MASAK HINGGE KUAH MEMEKAT DAN MENDIDIH


No comments:

Post a Comment