sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, 9 April 2011

KEK COKLAT KUKUS




SUMBER ; BUKU MASAK


This is my feveret coklat kek,,,versi kukus...lagi sedap kalau letak topping..kalau tak suke manis sangat....makan aje le kek tu tanpe topping..pun sedap...jom cube..


KEK COKLAT KUKUS

bahan2
bahan A
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1 cawan gula castor
1/2 cawan susu pekat manis

bahan B
11/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bicarbonate
1 sudu teh baking powder

bahan C
3 biji telur

care2

Masukkan bahan A dalam periuk dan panaskan hingge gula larut..sejukkan

Putar bahan C hingge kembang..masukkan bahan A..dan gaul rate

Tepung gandum digaul bersame soda bikarbonate dan baking powder..pastu diayak.masukkan kedalam bahan A dan C..MASUK SEDIKIT DEMI SEDIKIT..

Masukkan kedalam loyang yng disapu minyak dan dilapik kertas foil aluminium.
kukus selame 1 jam..@ hingge masak

*** gune loyang 7 @ 8 inci

topping..
150 gm coklat masak
100 gm  whipping cream


Masak atas double boiler dan  curahkan kan 
ganache ke atas kek

MALAYSIAN CHEESE COKLAT KEK

Lagi himpunan kek coklat...versi kukus...sesuai sangat pade kawan2 yang belom ade oven yerr.



SUMBER : FB NORALINA ZAINAB


ha haaaaaa.....cheese nye sekerat sekerat.......yang sebenarnye cheese tu kene menutup semue kek tuu...tapi caye la kek coklat ni memang moist...takyah letak topping pun sedap...

bahan2


bahan A
1 cawan serbuk koko
...1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1 cawan gula castor
1/2 cawan susu pekat manis

bahan B
11/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bicarbonate
1 sudu teh baking powder

bahan C
3 biji telur

care2

masukkan bahan A dalam periuk dan panaskan hingge gula larut..sejukkan

putar bahan C hingge kembang..masukkan bahan A..dan gaul rate

tepung gandum digaul bersame soda bikarbonate dan baking powder..pastu diayak.masukkan kedalam bahan A dan C..MASUK SEDIKIT DEMI SEDIKIT..

masukkan kedalam loyang yng disapu minyak dan dilapik kertas foil aluminium.
kukus selame 1 jam..@ hingge masak...tutup loyang dngn aluminium foil lbih baik...

bahan2 cheese...resepi azie mazidah

250 gm cheese cream
1 telur
1/2 cawan gula
1 sudu makan jus lemon

pukul sampai kembang...letak keatas adunan kek..letak perlahan lahan...kak zu punye cheese ciput je...tu yng jadik corak gitu..

KEK COKLAT MOIST


KEK COKLAT GANACHE

KEK COKLAT BANJIR


SUMBER : SALINA ( MY LOVELY NEIGHBOURS )


JOM nengok himpunan kek coklat kakzu, sebut saje kek coklat ramai yang dah terror dan ade pelbagai versi kek coklat kan.Kakzu sangat sangat suke dengan adunan kek ini. Kalau nak cube.. sile sile....

BAHAN BAHAN

3 biji telur
1 3/4 cawan gula


1 cawan serbuk koko
1 3/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonate
2 sudu kecil baking powder
***kesemua bahan ini di ayak

1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair
1 cawan air panas gelegak

care2

1. Pukul telur hingge kembang

2. Masukkan susu cair dan tepung yang telah di ayak tadi.
3. Masukkan minyak masak
4. Akhir  sekali masukkan air panas.
5. Masukkan dalam loyang size 9 inci dan bakar selame 1 jam pade suhu 170 C.
6. Boleh juge di bakar di dalam acuan bengkang dan bakar di atas dapur memasak dengan api yang paling perlahan.


TOPPING SOS COKLAT

bahan bahan


1 cawan serbuk koko
1 cawan susu pekat
1/2 cawan gula halus
1/4 cawan minyak jagung/kelape
air 1/4 cawan



CARE CARE

Kesemua bahan ni di masak atas double boiler, kepekatannye boleh adjust nak pekat mane..


STRAWBERY CHILLED CHEESECAKE

Anda suke cheese....lagi satu varisai cheesecake...unbake tak perlu dimasak...godak godak aje resepi ni...rase cheese nye tak la kejam sangat...ala ala rase icecrean skit...



STRAWBERY CHILLED CHEESECAKE

dasar biskut
200 gm biskut digestive
100 gm butter

cairkan butter dan gaul pde biskut yng telah dihancurkan.tekan kan keatas loyang size 9.masukkan dalam petiais selame 20 minit.

bahan kek..

250 gm ciskrim
200 gm whipping cream
1 sudu kecil lemon emulco...sunquick pun bole...belasah je
11/2 sudu besar gelatin + 100 ml air panas...kacau hingge larut.
60 gm gula halus
buah peach 1 tin
strawberry filling

putar whipping hingge jadik krim.
putar cis dngn gula hingge kembang..masukkan gelatin,lemon paste..putar sebati.
campurkan whipping putar dan kaup balik perlahan
masukkan dlm loyang...8 inci
sejukkan dlm petiais hingge keras.

****bole hias ikut kreativiti...
bole tambah buah lain2 jugak.


mule2 letak adunan..pastu letak filling ..tabur buah peach..letak adunan sampai abis..dalam adunan pun bole letak buah peach potong dadu.

Friday, 8 April 2011

INDULGENT CAKES



Fuyoooooo, siape tak kenal kek indulgent ni, begitu terkenal kat SR kan, kaye dengan coklat luar dan dalam kek. Nak cobe buat sendiri tak.


Resepi nye memang panjang berjela tetapi nak buatnye tak lerr susah seperti yang disangka.Ramai geng FB dah  mencobenye.Jom , ape tunggu lagi..moh kite ke dapor.
Tetapi sebelom nak buat you all kene study  dan hafal dulu skripnye, kire macam nak amik perikse la, heeee...kire berbaloi baloi  membuatnye walaupun pun tak lah 100 persen same mcm SR tapi sangat sangat  hampir rasenye.Kek yang amat besar dan berbaloi baloi
.Step to step  nye boleh klik kat SINI  ye..







resepi ;  KAK WAN 


COKLAT CHIFFON KEK 

Bahan A
30gm serbuk koko (larutkan dgn 120ml air suam)
4 biji kuning telur (telur diasing putih dan kuning)
100gm gula kastor
130gm tepung naik sendiri
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp soda bicarbonate
60ml mentega (dicairkan)/minyak jagung
1 tsp esen vanila

Bahan B
4 biji putih telur
60gm gula kastor
1/4 tsp cream of tartar

Cara-cara
1. Panaskan oven pada suhu 180C. Satukan bahan A dan pukul hingga kembang menggunakan high speed.
2. Di dalam mangkuk lain pukul bahan B (putih telur) hingga kental guna high speed.
3. Satukan bahan A ke dalam bahan B secara kaup balik. Tuang ke dalam loyang 9" dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.
4. Angkat dari loyang dan telengkupkan kek di atas redai biarkan betul-betul sejuk baru di potong kepada 4 lapisan.







Filling : Mousse Coklat Hitam :
200gm chocolate masakan hitam
2 kuning telur (di pukul dahulu)
2 putih telur (di putar hingga kembang)
60gm gula kastor
1/2 tbsp mentega
250ml Anchor whipping cream (tawar) - di pukul hingga pekat
1 1/2 tbsp gelatin
50ml air
simpan sedikit adunan untuk di sapu tipis kepada kek)

Filling : Mousse Coklat Putih :
200gm coklat masakan putih
100ml susu segar UHT
2 kuning telur (di pukul dahulu)
2 putih telur (di putar hingga kembang)
60gm gula kastor
250ml Anchor whipping cream (tawar) - di pukul hingga pekat
2 tbsp gelatin
50ml air

Topping Coklat Ganache
150ml Anchor whipping cream (tawar)
350gm coklat masakan hitam
1 tbsp mentega cair
(Masak secara double boiler, panaskan whipping cream *** hingga berbuih di tepi periuk, masukkan coklat dan mentega, kacau hingga cair dan tuang ke atas kek)

*** Hiasan : Untuk piping coklat ganache di atas kek, sejukkan dahulu coklat di dalam peti sejuk selama 4 jam. Keluarkan dari peti sejuk dan kacau dengan hand whisk hingga rata, masukkan ke dalam piping bag dengan nozzle pilihan dan pipe di atas kek atau di tepinya. Setelah siap masukkan kembali kek yang di hias dengan coklat ke dalam peti sejuk.

*** Untuk mendapatkan coklat ganache yang lebih keras tambahkan sukatan coklat masakan lagi banyak lagi pekat teksturnya dan sesuai untuk membuat bunga atau border.

Cara-cara :

Mousse Coklat Hitam
1. Rendam gelatin dgn air sehingga kembang. Cairkan secara double boiler hingga gelatin larut. Ketepikan
2. Cairkan coklat masakan secara double boiler, masukkan kuning telur ke dalam adunan coklat cair diikuti mentega dan gelatin cair, gaul hingga sebati. Angkat.
3. Di dalam mangkuk lain, putar putih telur dan gula hingga kembang, kaup balik ke dalam adunan coklat yang masih panas kemudian masukkan whipping cream yang diputar, gaul hingga rata.

Mousse Coklat Putih
1. Rendam gelatin dan air sehingga kembang. Cairkan secara double boiler hingga gelatin larut. Ketepikan.
2. Cairkan coklat masakan putih secara double boiler, masukkan kuning telur ke dalam adunan coklat cair diikuti gelatin cair, gaul hingga sebati. Angkat.
3. Di dalam mangkuk lain, putar putih telur dan gula hingga kembang, kaup balik ke dalam adunan coklat yang masih panas kemudian masukkan susu cair dan whipping cream yang diputar. Gaul hingga rata.
4. Masukkan mousse ke dalam peti sejuk selama 4 jam sehingga beku. Kemudian keluarkan dan pukul dengan whisk menggunakan high speed hingga pekat dan bertanduk. Seeloknya mousse coklat putih di buat sehari lebih awal. *** dan di simpan di dalam peti sejuk. Apabila hendak di gunakan, whisk semula hingga kembang baru di sapu ke atas kek.

Cara-cara :
1. Potong chiffon kek kepada 4 lapisan.
2. Lapisan Pertama : Letak kek ke dalam loyang 9" (loose base tin). Tuang mousse coklat putih di atasnya dan ratakan.
3. Lapisan Kedua : Letak kek di atas lapisan pertama, tuang mousse coklat hitam di atasnya dan ratakan.
4. Lapisan Ketiga : Letak kek di atas lapisan kedua, tuang baki mousse coklat putih dan ratakan.
5. Untuk lapisan terakhir, letak kek di atas lapisan ketiga dan simpan di dalam peti sejuk semalaman.
6. Keluarkan kek dari acuan, sapu tipis dengan mousse coklat hitam keseluruh kek dan simpan sekejap di dalam peti sejuk hingga beku.
7. Letak cake di atas wire rack dan tuang topping coklat ganache, biar coklat mengeras baru di hias.
8. Potong menggunakan pisau yang direndam di dalam air panas, lap dan potong kek.

Thursday, 7 April 2011

APPLE PIE...


Sebut mengenai pie...masih baru dalam dapo Kakzu...maklum lerr lidah sambal belacan kan...heeee..tapi Kakzu tabik spring kat bnglong TW sebab melobi sughuh buat pie ni...haaaa..kan dah reti buat pie...meh skodeng rsepi...jom jom..


APPLE PIE ..resepi from HANIELIZA,

Bahan Inti 
4 biji epal hijau [potong dadu] 
100 gm gula perang 
1/sk serbuk kayu manis 
2 s/b tepung gandum ] 
3 s/b air ] bancuh 

Cara 
1. Masukkan epal dan gula perang dalam periuk dan masakkan sehingga layu. 
2. Masukkan serbuk kayu manis dan kacau rata. 
3. Masukkan bancuhan tepung gandum dan kcau rata. 
4. Sejukkan. 

Bahan Doh 
200 gm majerin 
50 gm shortening 
50 gm gula icing 
400 gm tepung gandum 
2 -3 s/b air sejuk petiais [cold water] 

Hiasan 
kuning telur 

Cara 
1. Masukkan tepung gandum, majerin dan shortening dala mangkuk. 
2. Ramaskan sehingga menjadi saperti serbuk roti. 
3. Masukkan air sejuk sedikit demis edikit dan gaulakn rata. 
4. Rehatkan doh selama 20- 30 minit dalam petisejuk. 
5. Keluarkan doh dan ambil sebesar bebola ikan. 
6. Masukkan dalam acuan pie dan buatkans saperti kulit pie. 
7. Bakar dalam oven suhu 180 selama 10 minit. 
8. Keluarkan dan masukkan inti epal. 
9. Leperkan doh dan buatka saperti jalinan atas mangkuk pie. 
10 Sapukan kuning telur. 
11. Bakar lagi selama 10 minit dan kelihatan kekuningan

@


SWEET PASTRY CRUST ..RESEPI SASHA RAHMAT
1/4 cup gula kastor
1/2 cup mentega
1 egg (pukul sikit)

mula2 beat butter + sugar bila dh kembang sikit baru add telur...
tp jgn terlebih pukul ..cuma biarkan telur dgn butter tu bersatu aje

masukkan 11/2 cwn tepung dgn 1/2 sudu kecil garam (garam & tepung ni ayak dulu ),
 guna ujung jari utk satukan menjadi doh

bila dah jadi doh simpan dlm plastic/cling wrap then simpan dlm fridge 20mins.


kakzu bakar selame 20 minit.keluarkan dari oven...letak inti pie..bakar lagi 20 minit...kakzu buat 2 adunan resepi sasha ni.


KEK CAWAN...

Hai...ari ni Kakzu buat kek cawan ...rsepinye masih same..saje nak ulang tayang...heeeee...special for my friends...



cupcakes strawbery..

Bahan2nya:-
3 biji telur diasingkan putih & kuning
110 gm (3/4 cup) gula castor 
125 gm (1 1/4 cups) tepong gandum (ayak bersama 1 teaspoon baking powder
1 tablespoon susu pekat
7 tablespoon (1/2 cup) minyak jagung (minyak masak pun oklah)
1 tablespoon strawberi paste..@ ape2 aje paste

Panaskan oven. 
Pukul putih telur hingga gebu kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit. 
Pukul hingga jadik meringue baru masukkan kuning telur kesemuanya. 
GUNE KAEDAH KAUP BALIK...
Masukkan tepong , gaul. Masukkan susu, minyak jagung, essen.Gaul hingga sebati.

Masukkan kedlm loyang ataupun papercup .
Bakar dgn suhu 170 deg. C selama 1/2 jam ataupun masak.

MASUKKAN separuh adunan kedalam pepercup..

toping kek

500 gm cream well
100 gm butter
250 gm gula icing
esen vanilla
pewarne...untuk hasil ori..gunekan pewarne khas untuk icing.

*** buat stengah adunan pun cukup dah...

putar krimwell dan butter hingge kembang..bru masukkan gula icing (gune snow powder lbih baik..sangat2 halus)
UNTUK BUNGE DAN DAUN

250 GM CREAMWELL
350 GM GULA ICING
PUTAR CREAMWELL HINGGE KEMBANG..MASUKKAN GULA..GAUL SKEJAP JE.

Wednesday, 6 April 2011

KEK LAPIS HAWFLAKES

KEK LAPIS PERISE PANDAN

PERISE COKLAT

Kek lapis yang kkzu tampilakan ini ialah variasi kek lapis yang paling mudah nak membuatnye.Di kukus selapis selapis dan hasilnye kek yang amat gebu dan  lembut.


RESEPI ; KONGSI RESEPI


bahan bahan

A)
5 biji telur
225 gm gula castor
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar ovelett
secubit garam

B)
1 sudu teh baking powder
220 tepung gandum
c)
150 ml susu cair
100 ml minyak


 




care care


1. Putar telur, gula dan ovelette hingge kembang dan gebu.
2. Masukkan esen vanilla dan secubit garam
3. Masukkan tepung dan baking powder yang telah diayak berselang seli dengan susu cair.
4. Masukkan minyak .Kacau kaedah kaup balik.
5. Bahagikan kepade 9 bahagian dan letak paste dan kaler yang di sukai
5. Panaskan kukusan dan kukus selapis demi selapis.Setiap lapisan kukus selame 10 minit.Lapisan yang terakhir kukus selame 25 minit.



PERISE STRAWBERRY

ORANGES CAKES




Oranges cakes .Sedap di makan dan rase nye masam dan manis.Boleh di juga di letak buah buah limau segar di dalam nye.


spounge kek


Bahan kek:
(A)
100 ml air
5 biji kuning telur
45 ml minyak masak
70 gm gula kastor
140 gm tepung gandum/superfine
1 sudu teh serbuk penaik
Sedikit esen vanila 

2 tbsp oren paste dan 1 tbsp sunquick

(B) (untuk meringue)

5 biji putih telur
70 gm gula kastor

Cara buat kek:

1. Pukul air, kuning telur dan minyak masak hingga berbuih. Masukkan gula & esen vanila, pukul hingga kembang. Masukkan sedikit demi sedikit tepung yang telah diayak bersama serbuk penaik. Jika menggunakan tepung naik sendiri, serbuk penaik ini tidak diperlukan lagi.Akhir sekali masukkan paste oren.

2. Pukul putih telur hingga berbuih di dalam mangkuk yang berasingan. Masukkan gula, pukul lagi. Pukul hingga bertanduk & diterbalikkan adunan tidak jatuh.

3. Satukan bahan B ke dalam bahan A secara berperingkat. Kaup kedua adunan ini dengan spatula/senduk kayu saja. Jangan guna mixer.

4. Setelah sebati, masukkan ke dalam loyang. Masukkan ke dalam oven selama sejam. Suhu 160°Celsius. Guna kaedah steam bake/bain-marie/water bath. Sebaiknya oven dipanaskan terlebih dahulu. Guna api bawah saja.

5. Setelah masak, biarkan kek seketika di dalam oven. Sejuk sebelum terbalikkan. Setelah sejuk, bolehlah dipotong lintang 2-3 lapisan.




KTOPPING

1.500 gm WHIPPING CREAM RICH'S GOLD LABEL

2. Putar whipping hingge menjadik soft peak dan kental
3. Potong  kek kepade 3 bahagian
4. Lapiskan dengan whipping dan orange filling dan hias lah ikut care anda.

COCO MOUSSE BROWNIES

Nengok pun dah tahu coco mousse brownies lemak berkrim.Ade rase macam kek asikrim  .Harus di masukkan dalam petisejuk dan sedap di jadikan sebagai desert.


RUJUKAN : puteri manja


BAHAN BAHAN


KEK


• 90G BUTTER
• 130G GULA HALUS
• 2 BIJI TELUR
• 100G TEPUNG GANDUM
• 1 SUDU KECIL BAKING POWDER
• 2 SUDU BESAR SERBUK KOKO

CARA-CARA

1.  PUKUL BUTTER DENGAN GULA SEHINGGA KEMBANG/PUTIH.
2. KEMUDIAN MASUKKAN TELUR. PUKUL LAGI DALAM 3-4 MINIT.
3. AYAK TEPUNG, BAKING POWDER DAN SERBUK KOKO KE DALAM NO.2 TADI. KACAU RATA.
4. MASUKKAN ADUNAN KE DALAM LOYANG. KEMUDIAN BAKAR DENGAN SUHU 190 DEGREE SELAMA 12-15 MINIT.
5. BILA DAH MASAK, KELUARKAN DARI OVEN DAN BIARKAN SEJUK.



ATAU


Chocolate Chiffon
Bahan A
30gm serbuk koko (larutkan dgn 120ml air suam)
4 biji kuning telur (telur diasing putih dan kuning)
100gm gula kastor
130gm tepung naik sendiri
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp soda bicarbonate
60ml mentega (dicairkan)/minyak jagung
1 tsp esen vanila

Bahan B
4 biji putih telur
60gm gula kastor
1/4 tsp cream of tartar

Cara-cara
1. Panaskan oven pada suhu 180C. Satukan bahan A dan pukul hingga kembang menggunakan high speed.
2. Di dalam mangkuk lain pukul bahan B (putih telur) hingga kental guna high speed.
3. Satukan bahan A ke dalam bahan B secara kaup balik. Tuang ke dalam loyang 9" dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.




 CHOCOLATE MOUSSE

• 140G COKLAT MASAKAN
• 1 SUDU BESAR GELATIN
• 100ML AIR
• 2 BIJI TELUR PUTIH
• 200G WHIPPING CREAM
• 40G GULA HALUS
 * double kan adunan untuk mousse yang lebih tebal
CARA-CARA



 PENYEDIAAN MOUSSE


1.  MASUKKAN GELATIN KE DALAM BEKAS YANG MENGANDUNGI 100ML AIR. BIARKAN DALAM 5 MINIT HINGGE 10 MINIT.BILE DH KEMBANG CAIRKAN GELATIN GUNE KAEDAH DOUBLE BOILER...KACAU PERLAHAN.
2. CAIRKAN COKLAT MASAKAN DENGAN KAEDAH 'DOUBLE BOWL' (GUNA 2 PERIUK, 1 PERIUK LETAK AIR DAN 1 PERIUK LETAK COKLAT. PERIUK YANG ADA COKLAT NI, LETAK PULAK KE DALAM PERIUK YG ADA AIR. KEMUDIAN PANASKAN SEHINGGA COKLAT CAIR).
3. BILA COKLAT DAH CAIR, PADAMKAN API DAN KELUARKAN PERIUK COKLAT DARI PERIUK YG ADA AIR TADI. MASUKKAN CAMPURAN GELATIN TADI KE DALAM COKLAT CAIR. KACAU SEHINGGA GELATIN SEBATI DENGAN COKLAT TADI. BIARKAN SEHINGGA SEJUKKAN.
4 . PUKUL PUTIH TELUR SEHINGGA KEMBANG ATAU SEHINGGA BERTANDUK.( KALAU DITERBALIKKAN BOWL, TELUR X JATUH). SAMBIL PUKUL TELUR TU, MASUKKAN GULA SIKIT DEMI SEDIKIT.
5 . DALAM MANGKUK LAIN PULA, PUKUL WHIPPING CREAM SEHINGGA JADI  KRIM.
6 . SATUKAN KESEMUA BAHAN DENGAN KAEDAH KAUP BALIK. KACAU PERLAHAN-LAHAN SEHINGGA SEBATI. TUANGKAN ADUNAN INI KE DALAM LOYANG BROWNIES. SIMPAN DALAM PETI SEJUK SEHINGGA MOUSSE KERAS DAN BOLEHLAH DIHIDANGKAN.
7 . SEBELUM DIHIDANGKAN TU, BOLEH DIHIAS DENGAN SERBUK KOKO DIPERMUKAAN MOUSSE