sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, 20 August 2011

RAINBOW CAKE

Hai semua

Terima kasih buat shuhairi.shuhaini dan Pu 3 manja di atas tunjuk ajar bagaimana nak menghasilkan renbo kek ini. Yang benarnye ade  versi kek lain juga nak menghasilkan renbo kek ini termasuk butter cake dan spounge cakes. Pastinye ade 6 warne bile dipotong kek ini akan membuatkan mulut kite ternganga sekejap ~ jangan lalat masuk sudah ye. Sungguh cantik dan teruja bile melihat 6 lapis berbeze warne.

Kek memang tak naik tinggi tetapi bile sudah di lapiskan akan menjadi seperti bangunan 6 tingkat.Versi kek ini tidak menggunakan kuning telur, jike nak menggunakan telur kuning boleh gune versi butter cake ye. Topping nye bergantung ape yang you all suke termasuk cheesecream, buttercream, freshcream dan italian buttercream.



RUJUKAN ; pu 3 MANJA

BAHAN BAHAN

3 cawan tepung gandum ~ ayak
4 tsp baking. powder ~ ayak ~ kkzu letak 2 tsp aje
1 cawan butter
1 3/4 cawan gula castor
5 biji putih telur
1 1/2 cawan susu segar
2 tsp esen vanilla
6 jenis kaler yang di sukai

CARE CARE

Putar butter dan gula hingge kembang dan gebu ~ sehingge putih
Masukkan telur putih dan esen vanilla ~ putar sebati
Masukkan tepung berselang seli dengan susu segar
Bahagikan kepade 6 bahagian dan setiap satu letak kaler yang di sukai ~ purple, hijau, biru, kuning, oren, merah
Masukkan 1 bahagian ke dalam loyang 8 inci dan bakar selame 15 minit pade suhu 180 C menggunakan api atas bawah.
Bakar sehingge selesai semuanye 6 lapis
Boleh lah di topping mengikut citarase anda ye.





Resepi untuk  ITALIAN BUTTERCREAM boleh ke DapurKakzu ye.
Resepi untuk buttercream simple boleh ke DapurKakzu

~Topping cheesecream ~
250 gm cheesecream
120 gm butter
130 gm gula icing
* Putar hingge sebati.

~ Topping freshcream ~
400 gm non dairy whipping ~ putar hingge kental @ soft peak

~ Topping White coklat ~ sini ye



~ SELAMAT MENCUBE DARI KAKZU ~




.

TAT KELOPAK NYONYA


TAT KELOPAK  NYONYA

haiiii...Assalamualaikum, masih buat kuah raye  ke tuuu, kkzu buat jugak tahun ni tapi tak laaa banyak jenis, cume kuantiti nye banyak2 sebab nak bawak balik kampong  sebagai buah tangan.Idok lerr nanti balik kampung tangan kosong je.Adik adik kakzu memang nunggu je tuuu specialist nye biskut almond london.Ni kkzu nak tepek resepi biskut TAT NYONYA dari kak fauziah.samad kesayangan ramai kite.



RUJUKAN ; Kak gee

BAHAN BAHAN

300 GM tepung gandum
200 gm butter
4 sudu besar tepung jagung
3 sudu besar gula icing
2 kuning telur
jem nanas secukup nye

CARE CARE

1. Ayak tepung gandum, tepung jagung dan gula icing
2. Masukkan butter yang telah di potong dadu kedalam bekas
3. Ramas tepung dan butter menggunakan hujung jari sahaja hingge berderai.
4. Masukkan telur dan uli hingge adunan menjadi doh.
5. Bulat bulat kan kescil kecil, tekan hingge nipis dan terap menggunakan acuan bentuk bunga ( besar ) dan masukkan ke dalam paper cup.Bulat bulatkan jem nanas dan letak di tengah tengah nye.Akan terhasil lah seperti kelopak bunga
6. Bakar didalam oven suhu 180 C selame 30 minit @ hingge tat masak.




step to step bagaimane nak menghasilkan tat kelopak bunga.