sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, 31 March 2012

CAKES 21

CCMC ( CHOCOLATE CHEESE MOIST CAKE )

Assalamualaikum buat semue. Hari ini takde entry resepi ye tetapi layan lah gambar2 kek di DAPURKAKZU ye.
 Ini juge termasuk dalam senarai jualan.CCMC (chocolate cheese moist cakes )


 CCMC (chocolate cheese moist cakes ) setelah di potong.

 WALNUT CARROT CAKE CHEESECREAM

 BLACK WHITE RUSSIAN CAKE

 ITALIAN RAINBOW CAKE


  WALNUT CARROT CAKE CHEESECREAM

APAM SENYUM 2 MERKAH pun nak menyelit...
pandan
strawberry
keladi
blueberry

Wednesday, 28 March 2012

CHOCOLATE CHEESE MOIST CAKES

Assalamualaikum ..

.









Tangkap leleh tuuuu...

KEK COKLAT INDULGENT LAGI


Satu lagi resepi KEK COKLAT INDULGENT dari Dapurkakzu.Nampak aje resepi panjang berjela tetapi proses nye tip top sekejap aje dah siap 



Bahan bahan asas yang di perlukan.
1. whipping non dairy yang telah diputar kental
2. coklat masakan cair
3. Adunan butter putar





Actually resepi ini kkzu tidak ikut sepenohnye dari Chah .Anyway terime kasih ye CHAH sudi berkongsi resepi. Untuk adunan kek coklat kkzu masih mengekalkan resepi lame dari Kak Liza ( hanieliza )dan kkzu hanye membuat mousse coklat sahaja.Kkzu saje saje nak mencube resepi baru dan berxperimen di dapur.Kesudahannye kkzu telah mengisi beberape  bekas piring kecil dan di isi beberape potong kek indulgent di atasnye dan telah di pos kepade anak anak jiran yang memang sangat sangat jarang jumpe kek kek lapis lapis macam ini.Anak anak kkzu alahai tukang nengok dan tester aje nampaknye.Mengade ngade kan.


By ; Chah
Olahan ; Dapurkakzu



Chocolate Chiffon

Bahan A
45gm serbuk koko (larutkan dgn 120ml air suam)
6 biji kuning telur (telur diasing putih dan kuning)
150gm gula kastor
195gm tepung naik sendiri
3/4 tsp baking powder
3/4 tsp soda bicarbonate
90ml mentega (dicairkan)/minyak jagung
11/2 tsp esen vanila

Bahan B
6 biji putih telur
90gm gula kastor
3/4 tsp cream of tartar

Cara-cara
1. Panaskan oven pada suhu 180C. Satukan bahan A dan pukul hingga kembang menggunakan high speed. ( atau putar telur kuning,gula, air dan minyak hingge kembang baru masukkan tepung ) ( kek akan naik tinggi sedikit )
2. Di dalam mangkuk lain pukul bahan B (putih telur) hingga kental guna high speed.
3. Satukan bahan A ke dalam bahan B secara kaup balik. Tuang ke dalam loyang 9" dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.
4. Angkat dari loyang dan telengkupkan kek di atas redai biarkan betul-betul sejuk baru di potong kepada 4 lapisan.



BAHAN BAHAN UNTUK MOUSSE COKLAT ( telah di doublekan sukatannye sebab kkzu tidak membuat mousse putih )


200 gm coklat masakan
300 gm butter ~ kkzu gune butter anchor salted
4 biji telur
2o0 gm gula halus ~ kkzu guna gula icing ~ ayak
500 gm non dairy whipping cream ~ kkzu gune anchor whipping uht
50 gm serbuk koko ~ kkzu tambah 


CARE CARENYE


1. Cairkan coklat secare double boiler dan ketepikan
2. Putar whipping cream hingge bertanduk @ kental. @ soft peak
3. Putar gula icing  dengan butter hingge kembang . Masukkan serbuk koko dan coklat yang di cairkan dan kacau sebati.
4. Akhir sekali masukkan whipping dan kacau kaedah kaup balik.


CARE CARE NAK MELAPIS KEK


1. Potong kek menjadi 4 keping
2. Letak sekeping kek di atas papan kek
3. Sapukan 1/4 topping mousse coklat di atas kek
4. Letak kek di atas mousse dan ulang proses sehingge menjadi 3 lapisan mousse dan 4 keping kek
5. Baki 1/4 lagi moousse coklat disalut pade keseluruhan kek.
6.Masukkan kek dalam petisejuk beberape jam, baru di tuang ganache coklat.


GANACHE


300 gm coklat masakan
250 gm whipping uht


1.Masak atas api care double boiler
2.Panaskan whipping sehingge berbuih di tepi bowl dan masukkan coklat dan tutup api
3.Tuang ganache  ke atas kek.
4.Masuk kek ke dalam petisejuk.



Tuesday, 27 March 2012

SIMPLE TIRAMITSU



RESEPI ; GOBOK BURUK 


Ini adelah sukatan untuk Tiramitsu size kecil dan simple penyediaannye.Boleh juga disusun di dalam gelas @ bekas kecil.

BAHAN BAHAN

250 gm cheesecream
200 gm non dairy whippingcream
60 gm gula icing
1 tsp nescafee
biskut lady fingers secukupnye @ spounge cake
1 cawan air nescaffee

CARE CARE
1.Putar creamcheese dan gula icing hingge kembang , masukkan nescaffe
2. Putar whipping cream hingge kental @ softpeak
3. Satu kan bahan dengan kaedah kaup balik
4.Step 1 susun biskut lady fingers yang di celop ke dalam air nescaffee, step kedua susun adunan cheese dan ulang hingge habis.
5. Masukkan dalam petisejuk selame 4 jam untuk hasil yang nyumm nyumm.
6. Boleh juge di lapis kan dengan blueberry/strawberry filling.Susun di dalam gelas @ bekas kecil.






Monday, 26 March 2012

JAPANESE COTTON CHEESECAKES WITH TOPPING

Kek ini telah di oder oleh costemer kkzu dari UPM..Melihat kepade ayat power atas kek sudah pasti untuk yang tersayang kan.Sedap di makan bersame filling.


 Kek yang baru siap di bakar, belum pakai baju lagi. kek masih togel.Kek ini apebile di bakar akan naik tinggi tetapi apebile di keluarkan dari oven kek akan menurun sedikit.



Part ini yang paling penting dalam penghasilan japanese cotton cakes  iaitu MERINGUE iaitu adunan putih telur dan gula halus.Putar sehingga adunan tidah jatuh apebile di terbalikkan.Ramai yang tanye mengape kek mereke padat aje..inilan jawapannye..



Bahagian ini ialah campuran meringue dan adunan cheesecream.dan bahan bahan lain.Putar kaedah kaup 
balik sahaja.

by ; Chef zam
rujukan ; sasha rahmat

RESEPI NYE KLIK DI sini.


.

Sunday, 25 March 2012

KASWI PANDAN


First time kkzu buat dan makan kueh kaswi pandan.Melihat pade resepinye dah tahu senang aje nak buat kueh kaswi ini. .Kebiasaan kueh kaswi gula merah rase nye kan kenyal kenyal sikit. Tetapi kueh ini lembut aje rasenye. Awalnye Kak Zaharah yang bagi kkzu terliur bile Kak Zaharah mengepos gambar kueh ini dekat wall FB.Make kkzu pun mengintai ke blog YATIE MEMORIES  yang mempunyai berjenis jenis koleksi resepi kueh talam.dan nak intai intai macammane nak menghasilkan kaswi pandan ini.Jangan marah ye yatie kkzu telah meneropong ke rumah yatie.Rasenye lembut dan bau pandan sangat semerbak cume kkzu telah kurangkan kandungan gulanye.Anak anak kkzu pun suke kaswi pandan ini.


RUJUKAN ; YATIE 

BAHAN BAHAN

2 cawan tepun gandum
4 cawan air pandan ( kkzu gune 20 helai daun pandan )
1 1/2  cawan gula pasir
2 sudu besar tepung ubi
2 sudu besar tepung beras
kaler hijau
1 sudu besar pandan paste
2 sudu kecil air kapur makan

1 biji kelape parut putih
sedikit garam ( gaul pade kelape )

CARE CARE

1. Blender kesemua bahan .
2. Tapis adunan yang telah di blend ke dalam loyang  9 inci yang telah di alas plastik dan di sapu sedikit minyak.
3. Kukus selame 40 minit.
4. Setelah masak biarkan kueh ini betul betul sejuk baru boleh di potong.
5. Gaul kueh dengan kelpae parut putih yang telah di campur sedikit garam

notes ;
kebiasaanye kueh kaswi setelah di kukus akan ade takungan air di atas kueh, senget kan sedikit loyang, biarkan air takungan tersebut meleleh ke bawah.
Potong menggunakan pisau plastik untuk mengelak kan kueh kaswi melekat di pisau.